Strogonow

  • wyświetlono: 2055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciepłe i syte danie, często u mnie gości na rodzinnych imprezach a co najważniejsze goście są zadowoleni.

Moje zdjęcie

Składniki

SKŁADNIKI:

- 1 kg wieprzowiny
- 2 duże cebule
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 3,5 szkl. wody
- 2 kostki mięsne
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
- ok. 2 łyżki masła
- kucharek.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Strogonow

  • 1. WYKONANIE:
    1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kostki. Podsmażamy w garnku na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w grube plastry pieczarki. Wlewamy 3 szklanki wody oraz dodajemy 2 kostki mięsne. Całość przykrywamy i dusimy ok. 30 minut.
    2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę mąki wymieszaną w ok. 0,5 szklanki wody oraz łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku.

Porady

Do strogonowa kupuję łopatkę wieprzową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowepieczarkizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatapaprykacebulaogórki konserwowewieprzowinadanie świąteczneśmietanadanie mięsnestrogonow
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Fiolek19

Strogonow

Danie na niedzielny obiad.

Boeuf Strogonow

Dodane przez: Konto nieaktywne

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie kuchni...

Strogonow wieprzowy

Dodane przez: beetle

Strogonow wieprzowy

Coś dla wszystkich mięsożerców...

a'la Strogonow

Dodane przez: aliss06

a'la Strogonow

Choć w oryginale Strogonow, a właściwie...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Boeuf Strogonow

Na mniej uroczyste okazje można...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: ilka_86

Boeuf Strogonow

Strogonow przyrządza się z mięsa...