Soczyste kotlety mielone (z porem i ziemniakiem)

4.49 (186 ocen)

  • 40 min

Kotlety są wyjątkowo soczyste i delikatne. Trzeba je troszkę inaczej smażyć, bo przez dodatek surowego ziemniaka wymagają więcej czasu w wysokiej temperaturze, ale to naprawdę ciekawy sposób. Spróbujcie koniecznie!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 5-6 dużych kotletów:
    400 g. mielonego mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
    ok. 5 cm jasnej części pora
    1 średni ziemniak
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczyste kotlety mielone (z porem i ziemniakiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h5xpjd 1. Przygotowanie:
    Pora kroję na cienkie półplasterki i na łyżce oleju smażę do zeszklenia (bez rumienienia). Mięso, jajko, przyprawy i podsmażonego pora przekładam do miski, dodaję startego na najdrobniejszej tarce ziemniaka, dokładnie wyrabiam masę, ewentualnie doprawiam ją do smaku. Formuję dość duże kotlety, każdemu nadając owalny kształt. Panieruję je w bułce tartej i smażę najpierw po 2-3 minuty z każdej strony (na rumiano), a potem przykrywam patelnię i smażę jeszcze po 2 minuty z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować