Słodko-słona sałatka Italiana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie słodkiego i słonego smaku doskonałych, włoskich, niskokalorycznych produktów.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mix ulubionych sałat (np. rukola + roszponka)
    Mały filet z piersi kurczaka
    Dojrzała nektarynka
    Pomidory koktajlowe
    Mała żółta papryka
    łyżeczka musztardy
    łyżeczka miodu
    łyżeczka oliwy z oliwek
    łyżeczka wody
    łyżeczka soku z limonki
    Sól
    Pieprz
    Oliwa do smażenia
    Po łyżce ziaren słonecznika i sezamu
    Bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Słodko-słona sałatka italiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ułożyć sałaty na talerzu. Kurczaka podsmażyć na oliwie i oprószyć solą oraz pieprzem. Paprykę pokroić w paski, a nektarynkę w półplasterki. Pomidorki umyć i osuszyć. Na sałacie ułożyć w kole paprykę i nektarynkę , a między nimi umieścić kawałki kurczaka oraz pomidorki. Przygotować dip: musztardę, miód, oliwę, sok z limonki oraz wodę dokładnie wymieszać. Delikatnie polać przygotowaną sałatkę. Ziarna słoneczka i sezamu podprażyć na patelni. Posypać całość chrupiącą mieszanką. Udekorować listkiem bazylii.
    Buon appetito! :)

Porady

Sałatka idealna na każdą porę dnia, można ją wzbogacić o dodatkowe warzywa lub owoce, ale nie eliminując żadnego z elementów. Sałatka ma być połączeniem słodko-słonych smaków, właśnie dlatego smakuje wyjątkowo. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomidor Sałata Warzywa Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować