Sernik na orzechowym spodzie

4.5 (166 ocen)

uwielbiam sernik, więc to już mój kolejny sposób na jego przygotowanie :)

Składniki:

  • SPÓD ORZECHOWY:
    *1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    *paczka herbatników (220 g)
    * 4 duże łyżki miodu
    * 2/3 kostki margaryny
    * łyżeczka cukru waniliowego
    * 2 jajka

    MASA SEROWA:
    * 1 kg twarogu na serniki
    * 3 jajka (osobno białka i żółtka)
    * 3/4 szklanki cukru
    * 5 łyżek kaszy manny
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń śmietankowy)
    * pół kostki margaryny
    * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * kilka kropel aromatu migdałowego

    OZDOBY:
    polewa czekoladowa i wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przygotować spód, margarynę roztapiamy w garnku na wolnym ogniu i dodajemy pozostałe składniki (jajka wbijamy na końcu) Wszystko wolno mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Gotową ciepłą masę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy do dna i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z margaryną i cukrem. Dodajemy aromat, kaszę, proszek i mąkę. Stopniowo dodajemy twaróg. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, którą następnie staramy się delikatnie wmieszać do masy serowej.
  • 3. Na orzechowy spód wylewamy gotowy ser i całość wkładamy na 60-70 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni. Upieczony sernik najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.
  • 4. Na koniec ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować