Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy, wkładamy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (będzie trochę kleiste). Wylepiamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy 20-30 minut w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni. Podpieczone i przestudzone ciasto smarujemy powidłami.
2.Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do śmietanki i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy porcjami do zmielonego sera i ucieramy. Dodajemy olej, mieszamy. 2 łyżki masy serowej dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej, mieszamy dokładnie, dodajemy jeszcze 2 łyżki masy serowej, ponownie mieszamy, a następnie łączymy z pozostałą masą serową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto posmarowane powidłami.
3.Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przez około godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy nadal w piekarniku aż do jego ostygnięcia. Schładzamy sernik, następnie zdejmujemy obręcz, ciasto przekładamy na talerz.
4.Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, otrzymanym lukrem pokrywamy powierzchnię sernika. Dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami lub wiórkami czekolady.
Komentarze