Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kremowy sernik z gorzką czekoladą upieczony na orzechowym półkruchym cieście. Wyśmienity!

Składniki:

  • ciasto:
    2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
    1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (40 g)
    50 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo: 100 g gęstych powideł śliwkowych

    masa serowa:
    600 g trzykrotnie mielonego twarogu
    3 jajka
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki oleju
    100 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki śmietanki 30%

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka ciepłej wody

    dekoracja:
    czekoladowe gwiazdki

    tortownica o średnicy 18-21 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy, wkładamy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (będzie trochę kleiste). Wylepiamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy 20-30 minut w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni. Podpieczone i przestudzone ciasto smarujemy powidłami.
  • 2. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do śmietanki i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy porcjami do zmielonego sera i ucieramy. Dodajemy olej, mieszamy. 2 łyżki masy serowej dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej, mieszamy dokładnie, dodajemy jeszcze 2 łyżki masy serowej, ponownie mieszamy, a następnie łączymy z pozostałą masą serową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto posmarowane powidłami.
  • 3. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przez około godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy nadal w piekarniku aż do jego ostygnięcia. Schładzamy sernik, następnie zdejmujemy obręcz, ciasto przekładamy na talerz.
  • 4. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, otrzymanym lukrem pokrywamy powierzchnię sernika. Dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami lub wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować