REKLAMA

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

wyświetlono: 596 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Kremowy sernik z gorzką czekoladą upieczony na orzechowym półkruchym cieście. Wyśmienity!

opublikowany: 10.01.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ciasto:
    2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
    1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (40 g)
    50 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo: 100 g gęstych powideł śliwkowych

    masa serowa:
    600 g trzykrotnie mielonego twarogu
    3 jajka
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki oleju
    100 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki śmietanki 30%

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka ciepłej wody

    dekoracja:
    czekoladowe gwiazdki

    tortownica o średnicy 18-21 cm
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy, wkładamy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (będzie trochę kleiste). Wylepiamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy 20-30 minut w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni. Podpieczone i przestudzone ciasto smarujemy powidłami.
  • 2. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do śmietanki i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy porcjami do zmielonego sera i ucieramy. Dodajemy olej, mieszamy. 2 łyżki masy serowej dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej, mieszamy dokładnie, dodajemy jeszcze 2 łyżki masy serowej, ponownie mieszamy, a następnie łączymy z pozostałą masą serową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto posmarowane powidłami.
  • 3. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przez około godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy nadal w piekarniku aż do jego ostygnięcia. Schładzamy sernik, następnie zdejmujemy obręcz, ciasto przekładamy na talerz.
  • 4. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, otrzymanym lukrem pokrywamy powierzchnię sernika. Dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami lub wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karola89 karola89

Sernik na orzechowym spodzie

uwielbiam sernik, więc to już mój kolejny sposób na jego przygotowanie :)

kategoria: serniki Desery opublikowany: 03.12.2012 | wyświetlono: 1369 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Patrycja33 P1040742 (3)

Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

Jesienny sernik z jabłkami na orzechowym spodzie.

kategoria: Ciasta serniki ciastka opublikowany: 02.10.2019 | wyświetlono: 1371 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE