Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

  • wyświetlono: 212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kremowy sernik z gorzką czekoladą upieczony na orzechowym półkruchym cieście. Wyśmienity!

rena123

Składniki

ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (40 g)
50 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: 100 g gęstych powideł śliwkowych

masa serowa:
600 g trzykrotnie mielonego twarogu
3 jajka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki oleju
100 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 30%

lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody

dekoracja:
czekoladowe gwiazdki

tortownica o średnicy 18-21 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy, wkładamy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (będzie trochę kleiste). Wylepiamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy 20-30 minut w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni. Podpieczone i przestudzone ciasto smarujemy powidłami.
  • 2. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do śmietanki i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy porcjami do zmielonego sera i ucieramy. Dodajemy olej, mieszamy. 2 łyżki masy serowej dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej, mieszamy dokładnie, dodajemy jeszcze 2 łyżki masy serowej, ponownie mieszamy, a następnie łączymy z pozostałą masą serową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto posmarowane powidłami.
  • 3. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przez około godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy nadal w piekarniku aż do jego ostygnięcia. Schładzamy sernik, następnie zdejmujemy obręcz, ciasto przekładamy na talerz.
  • 4. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, otrzymanym lukrem pokrywamy powierzchnię sernika. Dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami lub wiórkami czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciesernikpodwieczorekciasto do kawySwiateczne ciastoniedzielne ciastociasto do herbatysernik czekoladowysłodki poczęstunekciasto półkruche orzechowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pudding z kaszy manny

Dodane przez: P_Aneta

Pudding z kaszy manny

Pyszny kremowy deser z kaszy manny...

sernik podwójnie jagodowy

Dodane przez: sammakko

Sernik podwójnie jagodowy

Jeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Piankowy blok czekoladowy

Dodane przez: Elisa

Piankowy blok czekoladowy

Tradycyjny blok czekoladowy połączyłam...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...