1 kg karkówki lub schabu pieczonego ze śliwką
1.30 kg schabu ugotowanego w mleku
GALARETA
na tę ilość mięsa poszło mi dokładnie 2litry wody + 1 szklanka o poj 250ml
żelatyna delecta instant 50 gram
3 kostki bulionowe cielęce
1 łyżka vegety i sól do smaku wywaru
DEKORACJA
brzoskwinie z puszki
ugotowana marchewka
natka pietruszki
kilka pieczarek marynowanych
2 gożdziki na oczy
Schab w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wody i kostek bulionowych oraz vegety ugotować wywar .Do wrzątku wsypać żelatynę w proszku i dokładnie rozprowadzić. Doprawić solą i vegetą. Potrzymać jeszcze na ogniu chwilkę.
Potem płyn przecedzić przez gazę ułożoną na sitku, schłodzić.
Mięso pokroić na plastry, ułożyć na półmiskach / mnie wyszło 2 duże półmiski i 1 mały
udekorować wg własnego pomysłu.
Potem zalewać płynem po troszku i chłodzić/ ja to robiłam w zamrażarce/
Wtedy nam dekoracja nie popłynie tylko będzie się ładnie trzymać.
Po zastygnięciu uzupełnić płynem, schłodzić.
Komentarze