Sałatka szwedzka

4.49 (177 ocen)

Prosta a pyszna.

Składniki:

  • 5kg ogórków
    5 litrów wody
    1/2 szklanki soli

    Zalewa:
    2,5 litra wody
    6 szklanek cukru
    6 szklanek octu 10%

    Na każdy słoik:
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie
    gorczyca
    plasterki marchewki
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Z wody i soli zrobić solankę, zalać nią ogórki i odstawić na ok 4 godziny aż puszczą soki. Odcedzić na sicie. Do słoików wrzucić po 2-3 ziarna pieprzu, 1 listek, 2-3 plasterki marchewki i po kilka kulek gorczycy, słoiki uzupełnić ogórkami.
  • 2. Składniki na zalewę zagotować, zalać ogórki, dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować