Sałatka szwedzka

4.5 (144 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Gdy przerosną nam ogórki najlepiej nadają się wtedy na sałatki. Zawsze robiła ją moja mama, w tym roku ja postanowiłam wykorzystać przepis mamy :) Są w niej moje ulubione warzywa cebula i papryka.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    0,5 kg marchwi
    0,5 kg cebuli
    1 szklanka octu
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    2 czerwone papryki
    sól do smaku ( 2 duże garści )
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem z cebulą, dokładnie mieszamy. Solimy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, żeby puściły wodę. W tym czasie obieramy marchew i trzemy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Następnie odlewamy wodę z ogórków, dodajemy marchew i paprykę. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Układamy do słoików, resztę marynaty wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować