Zapraszam na smaczne i sycące danie obiadowe.
Makaron z warzywami i mięsem drobiowym to smaczne i sycące danie. Polecam.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag mięsa z indyka
Marynata :
1 łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Pozostałe składniki :
1 żółta papryka
100 g pora
1 średnia marchewka
20 dag brukselki
0,5 l wody
olej do smażenia
6 łyżek śmietanki 30%
30 dag makaronu
woda do gotowania makaronu
sól do wody
olej do wody
Makaron z brukselką, indykiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy i wlewamy olej, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Warzywa czyścimy i myjemy. Brukselkę gotujemy al dente i przekładamy na cedzak, odsączamy.
Marchew obieramy i kroimy razem z porem na talarki. Paprykę kroimy w sporą kostkę. Mięso przekładamy na rozgrzany olej i obsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy brukselkę i doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, wkładamy ugotowany makaron i redukujemy sos do pożądanej konsystencji.
Komentarze