Rolada szpinakowa z łososiem

5 (186 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada szpinakowa idealni sprawdzi się jako przekąska na każdej imprezie. Jest pyszna i bardzo prosta do wykonania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
    300 g łososia wędzonego w plastrach,
    300 g serka śmietankowego,
    4 jajka,
    2 łyżki mąki pszennej,
    1 ząbek czosnku,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    posiekany koperek,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przekąski

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada szpinakowa z łososiem 1. 1. Szpinak rozmrozić na sicie i odcisnąć.

    2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek , gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Utrzeć na gładką masę. Do masy szpinakowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

    3. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią masę szpinakową i dokładnie wyrównać. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu placek wystudzić.

    4. Na blat stołu wyłożyć folię spożywczą. Na nią ułożyć placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie usunąć papier. Cała powierzchnię placka posmarować serkiem śmietankowym i posypać posiekanym koperkiem wg uznania. Następnie ułożyć plastry łososia.

    5. Zwinąć roladę i zawinąć ją w folię. Włożyć do lodówki na kilka godzin - najlepiej na cała noc. Przed podaniem pokroić na plastry o grubości ok. 1-1.5 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować