Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szpinak rozmrozić na sicie i odcisnąć.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek , gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Utrzeć na gładką masę. Do masy szpinakowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
3. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią masę szpinakową i dokładnie wyrównać. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu placek wystudzić.
4. Na blat stołu wyłożyć folię spożywczą. Na nią ułożyć placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie usunąć papier. Cała powierzchnię placka posmarować serkiem śmietankowym i posypać posiekanym koperkiem wg uznania. Następnie ułożyć plastry łososia.
5. Zwinąć roladę i zawinąć ją w folię. Włożyć do lodówki na kilka godzin - najlepiej na cała noc. Przed podaniem pokroić na plastry o grubości ok. 1-1.5 cm.
Komentarze