Polędwiczka wieprzowa w sosie jeżynowo-aroniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Delikatne mięso w słodko - wytrawnym sosie doskonale sprawdzi się jako danie na niedzielny, uroczysty obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dkg)
    30 dkg jeżyn (mogą być mrożone)
    2-3 łyżki miodu mniszkowego (lub innego wg gustu)
    pół szklanki nalewki aroniowej
    sól
    pieprz
    tymianek
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w sosie jeżynowo-aroniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem i pozostawiamy na min. 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
  • 2. Polędwiczkę obsmażamy na patelni, na łyżce oliwy, po ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25 minut w tem. ok. 190 stopni.
  • 3. Do rondelka wlewamy nalewkę i wrzucamy jeżyny - kilka z nich możemy zostawić do ozdoby (jeśli używamy jeżyn mrożonych, to te, które zostawiliśmy do dekoracji należy wcześniej rozmrozić). Całość gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną.
  • 4. Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i błonek. Przetarty sos ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy miód wg smaku (w zależności od tego, czy wolimy sos bardziej słodki, czy bardziej wytrawny). Redukujemy sos do pożądanej gęstości. Pod koniec gotowania wkładamy je jeżyny, które będą służyły do dekoracji.
  • 5. Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy na deskę i pozwalamy jej odpocząc jeszcze ok. 3-5 minut. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • 6. Na talerz wykładamy sos, na którym układamy plastry polędwiczki. Polewamy je jeszcze smużką sosu i dekorujemy całymi owocami jeżyny. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub dowolną kaszą.

Porady

Zamiast jeżyn można użyć innych owoców, np. wiśni, porzeczek. Zamiast nalewki aroniowej można użyć alkoholu z innych owoców lub czerwonego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować