Rolada schabowa z żurawiną

4.5 (180 ocen)

Ciekawe połączenie mięsa, żurawiny i migdałów

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    100g żurawiny suszonej
    50g migdałów w płatkach
    10dag sera żółtego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozkrawamy na duży płat w kształcie prostokąta. Mięso skrapiamy z obu stron oliwą i posypujemy przyprawami. Następnie trzymamy je w lodówce kilka godzin, aby przeszło przyprawami.
  • 2. Po wyjęciu mięsa, smarujemy je z jednej (wewnętrznej) strony koncentratem pomidorowym, ścieramy na nie pół sera żółtego, posypujemy żurawiną i migdałami i ścieramy drugą połowę sera.
  • 3. Mięso z farszem zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy nicią. Następnie roladę obsmażamy na rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.
  • 4. Obsmażoną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 70 min.

Porady

Wytworzony przy pieczeniu sok, można wykorzystać do sporządzenia sosu do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować