Letnia zapiekanka

0 (0 ocen)

Coś dla smakoszy kalafiorowych kombinacji

Składniki:

  • 1 kalafior
    5 większych ziemniaków
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki mąki
    ok 2 szklanek mleka
    pieprz, sól, gałka muszkatałowa
    10 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Letnia zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, następnie obgotowujemy go w osolonej wodzie 5 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut.
  • 2. Obgotowane warzywa odcedzamy z wody i układamy w naczyniu żaroodpornym. Sporządzamy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę zasmażamy i dodajemy stopniowo mleko, mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  • 3. Warzywa polewamy sosem beszamelowym i startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach 30 minut.

Porady

Do zapiekanki można dodać także obgotowaną fasolkę i (lub) brokuła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować