Klops z pieczarkami

4.46 (157 ocen)

Prosta i smaczna pieczeń na obiad

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego)
    50 dag pieczarek
    3 jajka
    pół szklanki bułki tarej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy (pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny)

Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klops z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę ścieramy na tarce jarzynowej bądź kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, kilka minut wyrabiamy.
  • 2. Pieczarki kroimy w kostkę lub w paski i podsmażamy kilka minut na patelni, aż odparuje wytworzony sok z pieczarek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym rozpłaszczamy mięso na duży płat, na to wykładamy przestudzone pieczarki i zwijamy mięso, formując okrągły klops. Piekarnik grzejemy do 180 stopni i pieczemy klops przez 60 min. Możemy go podać z kaszą jęczmienną i sosem koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować