Risotto ze świeżymi pomidorami, bazylią i parmezanem

4.48 (149 ocen)

  • 30 min

Risotto to danie na co dzień, szybkie w przygotowaniu. Idealne dla zapracowanych nie mających czasu, a chcących zjeść coś wyjątkowo pysznego! Świetne na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ryżu na risotto arborio
    około 2 szklanek bulionu warzywnego lub z kostki
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    3 pomidory
    garść świeżych listków bazylii
    1/2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    3 łyżki tartego parmezanu + do posypania (opcjonalnie)
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    świeżo mielony pieprz czarny

Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze świeżymi pomidorami, bazylią i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z łyżką masła, dodać pomidory i dusić przez około 3 minuty. Wsypać ryż i smażyć aż wszystkie ziarenka pokryją się sokiem z pomidorów. .
  • 2. Wlać wino i odparować. Następnie wlać około 1/2 szklanki bulionu i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. Pozostały bulion stopniowo dolewać w miarę wchłaniania go przez ryż.
  • 3. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać posiekaną bazylię i kolendrę. Kiedy bulion odparuje zdjąć z ognia dodać. Dodać łyżkę masła , 3 łyżki tartego parmezanu i energicznie wymieszać. Przykryć i odstawić na minutę. Wyłożyć na talerze, posypać tartym parmezanem i przyozdobić listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Parmezan Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować