Risotto szpinakowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie szklanki ryżu wsypujemy do miski z zimną wodą płuczemy dokładnie najlepiej dwa razy i odcedzamy na sicie. Zagotowujemy w garnku wodę z bulionem i wrzucamy ryż. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, jak ryż przywiera dodaj trochę wody . Po ugotowaniu zostawiamy na chwilę ryż żeby doszedł ok 10 do 15 minut
2.Szpinak rozmrażamy na patelni na średnim ogniu, po rozmrożeniu dodajemy do szpinaku 3 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę masła dusimy ok 7 minut .
3.Włoszczyznę mrożoną ugotuj w małej ilości osolonej wrzącej wody do miękkości ,( czas gotowania ok 20 minut). Następnie,połącz składniki ryż, szpinak i włoszczyznę. Fasolę odsącz z zalewy, przecedź na sicie , dodaj do reszty składników wymieszaj wszystko. Dopraw risotto, papryką ,cebulą mieloną solą i pieprzem
Komentarze