Bulion warzywny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowy bulion warzywny powinna mieć każda dobra gospodyni w lodówce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 2 duże marchewki
    - 2 duże pietruszki
    - 2 duże cebule
    - pół selera
    -3 ząbki czosnku
    - 1 por
    - 2liście laurowe
    - 4ziarna ziela anielskiego
    - lubczyk
    - 4 gałązki natki pietruszki
    - 4 ziarna pieprzu kolorowego
    -1 łyżeczka soli

Bulion warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z dwoma litrami wody dodaj umyte warzywa: marchew,pietruszkę, seler, por, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, i przyprawy : 2 liście laurowe,lubczyk, 4 ziarna ziela anielskiego, 4 ziarna pieprzu kolorowego, sól. Całość gotuj 1,5 godziny na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Następnie odcedź. Wywar wykorzystaj do zupy lub do sosów. Po ostygnięciu wlej wywar do słoika i odstaw do lodówki

Komentarze

Podobne przepisy