Ragout wołowo-wieprzowe na polencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i kroimy - marchew w dużą kostkę, cebulę w piórka. Do dość dużego garnka wlewamy ok. 1/2 L bulionu, dodajemy pokrojone warzywa oraz 1/2 paczki włoszczyzny (w paskach). Całość doprowadzamy do wrzenia.
2.Mięso (wołowinę jak i łopatkę) trymujemy, usuwamy zbędny tłuszcz, ścięgna, błony itp. Kroimy w kostkę (ok. 4cm). Na suchej patelni obsmażamy (małymi partiami) mięso aż się przyrumieni z każdej strony. Obsmażone partie mięsa dodajemy do garnka z warzywami. Na koniec patelnię deglasujemy czyli wlewamy wino i delikatnie "zeskrobujemy" wszystko to co przywarło do dna podczas smażenia mięsa. Płyn wlewamy do garnka z mięsem i warzywami.
3.Mięso dusimy z warzywami ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Mozna w trakcie dolewać bulion.
4.Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z garnka wraz z częścią warzyw. Pozostałe warzywa miksujemy wraz z płynem który pozostał po duszeniu mięsa. Jeśli sos bedzie zbyt gęsty można dolać nieco bulionu. Na koniec, stale mieszając, dodajemy kawałki zimnego masła - powstaje cudowny jedwabisty sos. Można albo dorzucić do niego resztę (mięso i warzywa) albo podawać osobno, do polania potrawy.
5.Przygotowujemy polente - w garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy polente i mieszamy. W trakcie gotowania polenta "wpija" sporo wody, którą należy uzupełniać. Polente (jeśli jest to drobna kaszka) gotuje się krótko ok. 4min. Na koniec dodajemy masło i całość mieszamy.
6.Podajemy - najpierw polenta na nią mięso, warzywa i pyszny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze