Ragout wołowo-wieprzowe na polencie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wyborne sycące danie. Idealne na zimowe wieczory.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina extra: 0.5 kilograma
    - łopatka wieprzowa bez kości: 0.5 kilograma
    - marchewka: 4 sztuki
    - Cebula (średnie): 4 sztuki
    - Bulion (warzywny lub inny): 1 litr
    - Włoszczyzna (może być mrożona, paski): 0.5 opakowania
    - Pasta z pieczonych papryk i bakłażanów: 4 łyżki
    - wino czerwone: 1 szklanka
    - tymianek (świeży lub suszony): 1 łyżka
    - ziele angielskie: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka
    - polenta: 1 opakowanie
    - masło: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ragout wołowo-wieprzowe na polencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy - marchew w dużą kostkę, cebulę w piórka. Do dość dużego garnka wlewamy ok. 1/2 L bulionu, dodajemy pokrojone warzywa oraz 1/2 paczki włoszczyzny (w paskach). Całość doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Mięso (wołowinę jak i łopatkę) trymujemy, usuwamy zbędny tłuszcz, ścięgna, błony itp. Kroimy w kostkę (ok. 4cm). Na suchej patelni obsmażamy (małymi partiami) mięso aż się przyrumieni z każdej strony. Obsmażone partie mięsa dodajemy do garnka z warzywami. Na koniec patelnię deglasujemy czyli wlewamy wino i delikatnie "zeskrobujemy" wszystko to co przywarło do dna podczas smażenia mięsa. Płyn wlewamy do garnka z mięsem i warzywami.
  • 3. Mięso dusimy z warzywami ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Mozna w trakcie dolewać bulion.
  • 4. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z garnka wraz z częścią warzyw. Pozostałe warzywa miksujemy wraz z płynem który pozostał po duszeniu mięsa. Jeśli sos bedzie zbyt gęsty można dolać nieco bulionu. Na koniec, stale mieszając, dodajemy kawałki zimnego masła - powstaje cudowny jedwabisty sos. Można albo dorzucić do niego resztę (mięso i warzywa) albo podawać osobno, do polania potrawy.
  • 5. Przygotowujemy polente - w garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy polente i mieszamy. W trakcie gotowania polenta "wpija" sporo wody, którą należy uzupełniać. Polente (jeśli jest to drobna kaszka) gotuje się krótko ok. 4min. Na koniec dodajemy masło i całość mieszamy.
  • 6. Podajemy - najpierw polenta na nią mięso, warzywa i pyszny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować