Pyszne ciasto marchewkowe z chrupiącą posypką z pomarańczy!

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne ciasto marchewkowe o posmaku piernikowym z obłędną, chrupiącą posypką z pomarańczy! Sprawdzi się to ciasto na wiele okazji!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto

    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g orzechów włoskich
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    4 jajka
    200 g cukru trzcinowego
    200 ml oleju słonecznikowego
    200 g marchewki
    masło i mąka do przygotowania blachy

    Krem

    15 g żelatyny]30 ml wody
    200 g serka homogenizowanego
    200 ml śmietanki UHT 30%

    Chrupiąca posypka z pomarańczy
    3 pomarańcze
    pół kostki masła 82% tłuszczu
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Pyszne ciasto marchewkowe z chrupiącą posypką z pomarańczy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne ciasto marchewkowe z chrupiącą posypką z pomarańczy! 1. Sposób przygotowania:

    Ciasto marchewkowe
    W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz dodać drobno pokrojone orzechy włoskie. Jajka z cukrem trzcinowym ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy do masy składniki sypkie na zmianę z olejem. Następnie dodać startą marchewkę (na najdrobniejszych oczkach tarki trzemy marchew). Przygotowujemy blachę smarując a odrobiną masła i posypując mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i czekamy, aż ciasto wystygnie.

    Krem
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do żelatyny dodajemy serek homogenizowany i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dodajemy do wcześniej ubitej śmietanki. Wierzch ciasta pokrywamy kremem.

    Chrupiąca posypka z pomarańczy
    Wyparzamy pomarańcza, obieramy go ze skórki. Kroimy skórkę na drobniutką kostkę. Rozpuszczamy na patelni masło, wsypujemy skórki, delikatnie podsmażamy i dodajemy pół szklanki cukru. Na wolnym ogniu mieszamy, aż do uzyskania aromatu i złotego koloru skórek. Posypujemy ciasto chrupiącą posypką. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

    Smacznego!

Porady

Warto piec ciasto marchewkowe na okrągłej blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować