Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować, ostudzić.
2.Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i grubych oczkach.
3.Do mięsa dodać sól, ostudzony ryż i startą marchew, dobrze wymieszać.
4.Lekko wilgotnymi rękami formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w naczyniu żaroodpornym.
5.Do rondelka wlać 1 szklankę wody, wyłożyć koncentrat pomidorowy, dodać sól i bazylię, zagotować.
W pozostałej 1/2 szklanki wody wymieszać 1 łyżkę mąki, wymieszać, wlać do sosu pomidorowego, mieszając zagotować. Gorący sos wylać na pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 40-45 minut. Podawać z ziemniakami.
Komentarze