Pulpety w sosie śmietanowo pomidorowym

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Zapiekane pulpeciki idealne na niedzielny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki
    4 łyżki kaszki manny
    1 jajko
    sól i pieprz
    ząbek czosnku
    papryka słodka
    papryka ostra
    tymianek
    majeranek
    1,5 szklanki soku pomidorowego
    1 szklanka śmietany 12 %
    1 łyżka mąki
    kilka listków świeżej bazylii
    plasterki sera żółtego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie śmietanowo pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawiamy przyprawami, i wyrabiamy z jajkiem i kaszką manną. Formujemy małe pulpety i obsmażamy na oleju z każdej strony.
  • 2. Sok pomidorowy wlewamy do rondelka i dokładnie mieszamy ze śmietaną przyprawiając solą i pieprzem, doprowadzając do wrzenia jeżeli sos jest zbyt zadki zagęszczamy go mąką rozrobiona z odrobiną wody. Na końcu dodajemy świeżą bazylię.
  • 3. Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i przykrywamy plasterkami sera żółtego, zapiekamy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować