PTASIA WISIENKA - ciasto z ptasim mleczkiem i wiśniami

0 (0 ocen)

Upiekłam go na przyjęcie dla siostry miał być z brzoskwiniami ,ale zapomniałam kupić .Dobrze ,że miałam pod ręką w spiżarce wiśnie zaskoczenie gości było wielkie .

Składniki:

  • Biszkopt :
    Forma do pieczenia o wymiarach 33 x 21 cm
    -8 jajek
    -30 dag cukru
    -10 dag mąki pszennej
    -10 dag mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    -2 szklanki mleka
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -4 łyżki cukru
    -2 żółtka
    -cukier waniliowy
    -kostka masła

    Dodatkowo:
    - opakowanie ptasiego mleczka ( wszystko nie wykorzystałam )
    -wiśnie drylowane z kompotu ( słoik 936g)
    -2 galaretki wiśniowe

    Składniki na polewę czekoladową:
    -10 dag margaryny
    -6 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    -1 łyżka żelatyny
    -3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Ptasia wisienka - ciasto z ptasim mleczkiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowana formę.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. MASA:szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Wiśnie odsączamy z kompotu.Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
  • 4. Przełożenie: /
    biszkopt - krem - układamy ptasie mleczko na przemian wiśniei zalewamy tężejącą galaretką - krem - biszkopt - polewa
  • image-23sro87 5. Polewa czekoladowa:
    W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać. Następnie polewamy ciasto można posypać wiórkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować