Upiekłam go na przyjęcie dla siostry miał być z brzoskwiniami ,ale zapomniałam kupić .Dobrze ,że miałam pod ręką w spiżarce wiśnie zaskoczenie gości było wielkie .
Składniki:
Biszkopt :
Forma do pieczenia o wymiarach 33 x 21 cm
-8 jajek
-30 dag cukru
-10 dag mąki pszennej
-10 dag mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
Ptasia wisienka - ciasto z ptasim mleczkiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowana formę.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.MASA:szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Wiśnie odsączamy z kompotu.Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
5.Polewa czekoladowa:
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać. Następnie polewamy ciasto można posypać wiórkami .
Komentarze