Ciasto z ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Upiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem.Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto.Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto 1
    5 jajek
    2 łyżki oleju
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyzki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto 2
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka kakao
    1 szklanka posiekanych orzechów
    4 pokruszone ciastka biszkopty
    3 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki pszennej

    Krem
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyzki maki pszennej
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szklanki mleka
    250 g masła

    Dodatkowo
    600 g ptasiego mleczka
    2 czerwone galaretki

    Polewa
    100 g śmietany kremówki
    100 g czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko Desery

Ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1
    Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
    Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
    Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.

    Ciasto 2
    Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka.
    Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
    Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
    Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.

    Krem

    Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać.
    Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń.
    Pozostawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową.

    Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć.

    Polewa
    Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa.

    Składanie ciasta
    Ciasto 1
    1/2 kremu
    ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę.
    1/2 kremu
    Ciasto 2
    polewa

Porady

Ciasta można upiec w jeden dzień, a na drugi przekładać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować