Pyszne ciasto w najprostszej wersji, z użyciem gotowego sera z wiaderka i masy makowej z puszki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na masę serową:
Ser z wiaderka 500g
masło lub margaryna- 150 g
cukier puder- 200 g
Jajka- 4 szt
Mąka ziemniaczana- spora łyżka
cukier waniliowy- 1 opakowanie
Składniki na masę makową:
Gotowa masa makowa 500 g
cukier puder- 200 g
kakao- 1 łyżka
dżem (wiśniowy, truskawkowy)- pół słoika
mąka pszenna- 4 łyżki
jajka- 4 szt
proszek do pieczenia- pół łyżeczki
Prosty seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie masy serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Ser zmiksować ze schłodzonym masłem. dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, wymieszać. Delikatnie wymieszać z pianą z białek, najlepiej drewnianą szpatułką.
Przygotowanie masy makowej:
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z masą makową. Dodać resztę składników, wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (Ja użyłam okrągłej o średnicy 26 cm.) Kłaść na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (na przemian: jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna,a na jasną ciemna, do wyczerpania składników.
Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Termoobieg.
2.Pyszne ciasto w najprostszej wersji, z użyciem gotowego sera z wiaderka i masy makowej z puszki.
Komentarze