Prosty seromakowiec

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto w najprostszej wersji, z użyciem gotowego sera z wiaderka i masy makowej z puszki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na masę serową:
    Ser z wiaderka 500g
    masło lub margaryna- 150 g
    cukier puder- 200 g
    Jajka- 4 szt
    Mąka ziemniaczana- spora łyżka
    cukier waniliowy- 1 opakowanie

    Składniki na masę makową:
    Gotowa masa makowa 500 g
    cukier puder- 200 g
    kakao- 1 łyżka
    dżem (wiśniowy, truskawkowy)- pół słoika
    mąka pszenna- 4 łyżki
    jajka- 4 szt
    proszek do pieczenia- pół łyżeczki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec

Prosty seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosty seromakowiec 2 1. Przygotowanie masy serowej:
    Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Ser zmiksować ze schłodzonym masłem. dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, wymieszać. Delikatnie wymieszać z pianą z białek, najlepiej drewnianą szpatułką.

    Przygotowanie masy makowej:
    Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z masą makową. Dodać resztę składników, wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (Ja użyłam okrągłej o średnicy 26 cm.) Kłaść na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (na przemian: jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna,a na jasną ciemna, do wyczerpania składników.
    Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Termoobieg.
  • 2. Pyszne ciasto w najprostszej wersji, z użyciem gotowego sera z wiaderka i masy makowej z puszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować