Jabłecznik bez jajek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo prosty przepis na przepyszny jabłecznik z serkiem homogenizowanym zamiast jajek.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    masło 250g
    Mąka pszenna 2,5 szklanki
    Serek homogenizowany waniliowy 200 g
    cukier puder 150g
    Cukier waniliowy 1 łyżka
    Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    cynamon do smaku
    Łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  • 2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj łyżkę kaszy manny, cynamon dla smaku i wymieszaj.
  • 3. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i połącz ze sobą (możesz użyć robota). Następnie podziel ciasto na 2 części (40% i 60%), większa część rozwałkuj i wyłóż dno formy.
    Na nim umieść przygotowane wcześniej jabłka.
    Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka. Delikatnie ponacinaj ciasto, żeby para w trakcie pieczenia miała jak uchodzić.
    Piecz 60 minut.
    .

Porady

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem dla ozdoby

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować