Proste gołąbki z drobiowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć i wystudzić. Kasze gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
2.Cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, następnie dodajemy pieczarki, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, razem smażymy 2-3 minuty, usmażone przekładamy do miski z kaszą.
3.Do farszu dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone i ręką mieszamy by składniki się połączyły (wyrabiamy jak na „kotlety mielone”).
4.Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
5.Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut (z termoobiegiem).
Komentarze