Proste gołąbki z drobiowym farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja rodzina uwielbia gołąbki :) W wersji z filetem z kurczaka, pieczarkami oraz kaszą są bardzo smaczne i pożywne :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 22 gołąbki:
    główka kapusty białej (około 22 liści)
    850 g mielonego fileta z kurczaka
    200 g pieczarek (oczyszczonych)
    200 g kaszy gryczanej prażonej
    100 g kaszy jęczmiennej pęczak
    2 cebule
    sól
    pieprz czarny mielony
    czosnek granulowany
    1 łyżka majeranku
    olej rzepakowy
    rosół do podlania gołąbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Proste gołąbki z drobiowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć i wystudzić. Kasze gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
  • 2. Cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, następnie dodajemy pieczarki, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, razem smażymy 2-3 minuty, usmażone przekładamy do miski z kaszą.
  • 3. Do farszu dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym, mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone i ręką mieszamy by składniki się połączyły (wyrabiamy jak na „kotlety mielone”).
  • 4. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  • 5. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut (z termoobiegiem).
  • 6. Podajemy polane dowolnym sosem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować