naleśniki z drobiowym farszem

4.48 (143 ocen)

  • 30 min

przepyszne i ekonomiczne danie :) jako dodatki do farszu (ja miałam akurat paprykę), możemy dodać to, co mamy aktualnie w lodówce lub zamrażarce :)

  • 30 min

Składniki:

  • naleśniki 6 sztuk
    farsz:
    około 300 - 350 gram mięsa drobiowego (może być pieczone, gotowane)
    0,5 strąka papryki (akurat miałam w lodówce)
    1 duża lub dwie cebule
    ząbek czosnku (opcjonalnie)
    150 gram pieczarek
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka
    zalewa:
    0,5 szklanki śmietanki słodkiej 18 lub 12%
    1 jajo
    sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
    100 gram grubo startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z drobiowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz drobiowy 1. Mięsko zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać.

    Paprykę przesmażyć krótko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (opcjonalnie), zdjąć na talerz (bez tłuszczu). Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na małe kawałki pieczarki, pod koniec dorzucić posiekaną cebulę, smażyć razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek i cebuli na patelnię wrzucić mięsko i paprykę, doprawić, przesmażyć do utraty wilgotności (około 5 minut).
  • naleśniki  z farszem mięsnym 2. Naleśniki posmarować naszym farszem, zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

    Śmietankę wymieszać dokładnie z jajem, doprawić. Zwinięte naleśniki zalać zalewą, zapiekać w pierniku nagrzanym do 100 stopni do rozpuszczenia sera i ścięcia się zalewy. (około 20 minut).

Porady

Naleśniki możemy również przyrządzić bez zalewy, jedynie posypując serem i zapiekając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować