Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym

4.5 (142 ocen)

Ja dziś przygotowałam polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym i uważam, że są godne uwagi:)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (u mnie 50 dag)
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    3 kopiaste łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz
    olej
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w ok. centymetrowe plastry. Podsmażyć na oleju z obu stron i przełożyć do rondla. Zalać wodą, tak by mięso było przykryte. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać do mięsa. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, po czym poddusić na maśle i dodać do polędwiczek. Doprawić i dusić do miękkości mięsa. Po tym czasie wyjąć mięso i do sosu dodać śmietanę, energicznie mieszając, by się nie zważyła (ja śmietanę wcześniej wyciągam z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej). Zagotować i zmiksować blenderem (ja nie miksuje zbyt gładko bo lubię mieć większe kawałki). Mięso wrzucić do sosu i doprawić w razie potrzeby.

    Polędwiczki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie dziś kasza gryczana i surówka z białej kapusty i koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować