Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić w ok. centymetrowe plastry. Podsmażyć na oleju z obu stron i przełożyć do rondla. Zalać wodą, tak by mięso było przykryte. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać do mięsa. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, po czym poddusić na maśle i dodać do polędwiczek. Doprawić i dusić do miękkości mięsa. Po tym czasie wyjąć mięso i do sosu dodać śmietanę, energicznie mieszając, by się nie zważyła (ja śmietanę wcześniej wyciągam z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej). Zagotować i zmiksować blenderem (ja nie miksuje zbyt gładko bo lubię mieć większe kawałki). Mięso wrzucić do sosu i doprawić w razie potrzeby.
Polędwiczki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie dziś kasza gryczana i surówka z białej kapusty i koperku.
Komentarze