Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Przedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g polędwiczek wieprzowych
    800g pieczarek
    2 duże cebule
    300 ml śmietany kwaśnej 18%
    1/2 szklanka białego, wytrawnego wina
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki kroimy na dowolnej wielkości części, cebulę i natkę drobno siekamy.
  • 2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynów.
  • 3. Dodajemy śmietanę, przyprawy i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować