Najbardziej aromatyczna i ekspresowa kuchnia. Pełen wykon w 25 minut. A jakie pyszne
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
23 g thai curry
2 marchewki
1 kalarepka
5 grzybów mun
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 małe papryczki szpiczaste
100 g ananasa z puszki
3 łyżki kiełków fasoli mung
3 łyżki pędów bambusa
500 ml mleka kokosowego
50 ml oleju sezamowego
4 liście kaffiru
200 g makaronu ryżowego
Polędwiczka po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy na grubość 1 cm, później każdą na 4 części.
Marchew i kalarepkę kroimy w zapałkę.
Szalotki kroimy w piórka.
Ananasa kroimy na kawałki.
Papryczki kroimy w krążki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po kwadransie odcedzamy, kroimy w paski.
Kiełki i pędy osączamy z zalewy.
Czosnek siekamy.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy w wysokiej temperaturze (pamiętajmy, cały czas mieszamy), dodajemy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy thai curry, liście kaffiru, kiełki, pędy bambusa, ananasa, papryczki, chwilę dusimy (wszystko na największym płomieniu).
Podajemy z makaronem ryżowym.
Komentarze