Placuszki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości i odsączamy, (najlepiej pozostawić ją na sicie kilkanaście minut i na koniec jeszcze docisnąć łyżką, aby nie pozostały żadne ilości płynu) .Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Szalotkę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy odsączoną soczewicę. marchew i doprawiamy do smaku. Chwilę trzymamy na ogniu i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i przeszły aromatem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzoną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy żółtko, tartą bułkę, mąkę, koperek i wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy średniej wielkości kuleczki. Niedźwiedzi czosnek mieszamy z mąką i je obtaczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, delikatnie spłaszczając je łyżką. Powinny się ładnie zrumienić.
Są bardzo delikatne, dlatego należy ostrożnie przewracać je na patelni, ale nie kruszą się, więc nie ma się czego obawiać. Panierka z mąki i czosnku wspaniale je „otula”.
Porady
Wybornie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, kleksem śmietany i wszelkimi sałatami.
Komentarze