Obowiązkowo co roku robię placki z cukinii. Smażę je podobnie jak placki ziemniaczane. Czasami dodaję jakiś inny składnik, ale pierwsze placuszki są tylko z cukinii.
Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok.
Specjalnie zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe.
Po tym czasie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię - pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu.
Wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawiłam do smaku.
Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju na brązowo - złoty kolor.
Usmażone podawałam z sosem czosnkowym.
Komentarze