Placki z cukinii

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste placuszki z tartej cukinii .

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    300 g cukinii (1 malutka)
    1/4 niedużej cebuli
    1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
    olej roślinny lub oliwa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
    Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
    Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
    Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować