Placki ruskie

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Najprostsze ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto : mąka pszenna 340 g
    jogurt naturalny ok.200-220 g
    sól 1/2 łyżeczki
    soda 1/2 łyżeczki
    Nadzienie : twaróg półtłusty 150 g
    feta 150 g
    suszone pomidory 25 g
    1 średni pomidor
    czosnek suszony szczypta
    bazylia 1 łyżeczka
    natka pietruszki 1,5 łyżeczki
    pieprz, ew, sól
    1-2 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ruskie 1. Porcja na 4 spore placki.
    Ciasto.
    W misce wymieszać mąkę, sól i sodę.
    Wlać jogurt i zagnieść ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut.
    Nadzienie.
    Pomidor obrać ze skórki, wyjąć część wodnistą a resztę pokroić w kostkę.
    Twaróg ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać fetę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki i przyprawić.
    Wymieszać, dodać świeży pomidor, delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w okrąg, po środku nałożyć nadzienie.
    Podnieść krawędzie ciasta i zlepić.
    Nadziane placki delikatnie rozwałkować.
    Piec na średnio rozgrzanej suchej patelni pod pokrywką przez kilka minut z każdej strony.
    Gorące placki przekładamy na talerze i na każdym rozkładamy wiórki masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Suszone pomidory Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować