Tradycyjne ruskie pierogi jakich nauczyła mnie mama i babcia.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
szczypta soli
1,5 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki zimnej wody
1łyżka oleju
Farsz:
1 kg sera białego półtłustego
10 małych ziemniaków
2 duże cebule
pieprz czarny mielony
sól
łyżka oleju
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i ubijamy bardzo dokładnie tłuczkiem. Ser miksujemy i mieszamy z ziemniakami. Na patelni podsmażamy drobno posiekana cebulkę i dodajemy do farszu. Dodajemy dość dużo pieprzu i soli do smaku.
Na stolnicy zagniatamy ciasto z mąki, wody i soli. Najpierw wlewamy do ciasto ciepłą wodę a dopiero później zimną. Ciasto należ bardzo cienko rozwałkować i wykroić szklanką kółka. Do każdego kółeczka wkładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
2.Takie pierożki rzucamy na gorącą wodę z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż wypłyną. Można jeść takie prosto ugotowane lub podsmażone na maśle na patelni. Mniam . Bardzo polecam.
Porady
Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać więcej mąki, jednak polecam dobrze je wyrobić i pozostawić żeby było takie dość miękkie.
Komentarze