Pieczeń z królika

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 4-osobowej rodziny, która nie narzeka na moją kuchnię. Dania z królika są u nas rzadko,więc gdy je przygotuję, wszyscy się zajadają

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa z młodego królika
    ● 2 jajka
    ● 2 cebule
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● pieprz ziołowy
    ● bazylia
    ● majeranek
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i drobno
    siekamy. Olej wlewamy na patelnię
    i rozgrzewamy. Wsypujemy
    cebulę i szklimy.
  • 2. Królika myjemy, osuszamy
    i usuwamy kości. Mięso po oczyszczeniu z błon mielimy
    razem z podrobami (wątróbką,
    sercem i żołądkiem).
  • 3. Do mięsa wbijamy jajka, wsypujemy
    niewielką ilość bułki
    tartej oraz cebulę. Doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem, bazylią
    i majerankiem, a następnie
    energicznie wyrabiamy na jednolitą,
    gęstą masę
  • 4. Masę mięsną przekładamy
    do wysmarowanej tłuszczem
    prostokątnej brytfanny lub naczynia
    żaroodpornego. Wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do temperatury 180 °C.
    Pieczemy ok. godziny. Podajemy
    na ciepło z ziemniakami
    i surówką, albo na zimno, jako
    dodatek do chleba.

Porady

● Mięso z królika jest jasne i delikatne, a smakuje jak cielęcina lub drób. Można je więc doprawiać takimi samymi przyprawami i ziołami. ● Jeśli mamy mięso ze starszego królika, wkładamy je do bejcy, żeby skruszało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować