Lekki ale sycące danie na kolację lub na obiad. Kolorowe i zdrowe połączenie jęczmiennego pęczaku z warzywami
Składniki:
1 mała cebula
0,5 czerwonej papryki
1 mała cukinia
100 g fasolki szparagowej
200 g ugotowanej pęczaku
2łyżki oleju z pomidorów suszonych
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
0,5 łyżeczki oregano
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Pęczak z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać drobniutko. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i również pokroić.
Na patelnię wlać olej (zalewa z suszonych pomidorów), wrzucić cebulkę i zeszklić. Następnie dodać czerwoną paprykę, przesmażyć. Cukinię umyć dokładnie, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na 4 a następnie w plasterki.
Wsypać cukinię na patelnię, dodać przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem, zioła i sól. Dusić na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną.
Fasolkę wrzucić na wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Dodać na patelnię. Dorzucić pęczak i wymieszać. Podgrzewać razem przez chwilę.
Podawać jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem mięsa
Komentarze