Pęczak z duszonymi warzywami

4.5 (193 ocen)

Lekki ale sycące danie na kolację lub na obiad. Kolorowe i zdrowe połączenie jęczmiennego pęczaku z warzywami

Składniki:

  • 1 mała cebula
    0,5 czerwonej papryki
    1 mała cukinia
    100 g fasolki szparagowej
    200 g ugotowanej pęczaku
    2łyżki oleju z pomidorów suszonych
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
    0,5 łyżeczki oregano
    Sól do smaku
    Pieprz biały do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać drobniutko. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i również pokroić.

    Na patelnię wlać olej (zalewa z suszonych pomidorów), wrzucić cebulkę i zeszklić. Następnie dodać czerwoną paprykę, przesmażyć. Cukinię umyć dokładnie, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na 4 a następnie w plasterki.

    Wsypać cukinię na patelnię, dodać przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem, zioła i sól. Dusić na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną.

    Fasolkę wrzucić na wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Dodać na patelnię. Dorzucić pęczak i wymieszać. Podgrzewać razem przez chwilę.

    Podawać jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem mięsa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować