Pęczak z warzywami

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowite połączenie kaszy pęczak z warzywami. To wegańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, ale jest również pożywne, sycące i bardzo aromatyczne :)

  • 30 min

Składniki:

  • - kasza pęczak
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 1 biała cebulka
    - 0,5 szklanki zielonych oliwek
    - 1/3 szklanki czarnych oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - cukier brzozowy
    - sól do smaku
    - świezo mielony pieprz
    - oliwa z oliwek
    - łyżeczka masła (do gotowania kaszy)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę bardzo drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.

    Zeszkloną cebulkę zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, zagotowujemy, dodajemy posiekaną pietruszkę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwki pokrojone z krążki - wszystko dusimy około 5 minut.

    Powstały sos doprawiamy solą, cukrem brzozowym (ksylitolem) i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Po ugotowaniu dodajemy ją do powstałego sosu z warzyw, mieszamy i wykładamy na talerze.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować