1 duża marchewka
1 mała pietruszka
pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
1 mała cebula
2 pieczarki
kawałek pora
kawałek selera
natka pietruszki
1 ugotowane udko
1 szklanka ryżu
sól
pieprz
papryka w proszku
pół kostki warzywnej
ziele angielskie
liść laurowy
olej
woda
Ryż z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryki, pora, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy.
2. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy się odpowiednio rozgrzeje, wrzucamy wszystkie warzywa. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy kostkę warzywną, ziele oraz liść laurowy. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie a woda jeszcze nie odparuje, zdejmujemy pokrywkę z garnka.
3. Mięso z udka kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy układając duszone warzywa na wierzchu.
Komentarze