Ryż z duszonymi warzywami

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Pyszne, proste i pożywne danie.

  • 45 min

Składniki:


  • 1 duża marchewka
    1 mała pietruszka
    pół czerwonej papryki
    pół zielonej papryki
    1 mała cebula
    2 pieczarki
    kawałek pora
    kawałek selera
    natka pietruszki
    1 ugotowane udko
    1 szklanka ryżu
    sól
    pieprz
    papryka w proszku
    pół kostki warzywnej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    olej
    woda

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryki, pora, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy.
  • 2. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy się odpowiednio rozgrzeje, wrzucamy wszystkie warzywa. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy kostkę warzywną, ziele oraz liść laurowy. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie a woda jeszcze nie odparuje, zdejmujemy pokrywkę z garnka.
  • 3. Mięso z udka kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy układając duszone warzywa na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować