Pasztet drobiowy z pieczarkami

4.51 (161 ocen)

Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy, konserwantów i zbędnych tłuszczy. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
    1/2 kg wątróbki drobiowej
    500 g pieczarek
    1/2 litra bulionu drobiowego
    120 g masła
    1 marchew
    1/2 selera
    1 korzeń pietruszki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    1 łyżka majeranku
    1-2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    Dodatkowo:
    oliwa
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
  • 2. Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Porady

Pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować