Papryka zapiekana z kurczakiem, pieczarkami, cukinią i mozzarellą to doskonały pomysł na obiad lub lunch do pracy.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 papryki
100 g kaszy orkiszowej
1 cukinia
1 filet z kurczaka
100 g pieczarek
1 cebula
4 plasterki sera mozzarella lub innego
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Przyprawa do kurczaka
Papryka faszerowana kurczakiem, pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kasze orkiszową gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Paprykę dzielimy na pół i usuwamy nasiona.
3. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
4. Pokrojone pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy pokrojoną cukinie smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie łączymy z kaszę orkiszową oraz z filetem z kurczaka. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Tak przygotowanym farszem napełniamy papryki i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni. Papryki podlewamy ½ szklanką wody lub skrapiamy oliwą, aby papryki się nie przypaliły
6. Papryki pieczemy około 40 min. Następnie kładziemy na plasterki mozzarelli na każdej papryce i zapiekamy, do czasu zarumienienia się sera.
Komentarze