Pączki z ziemniakami

4.47 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne i długo zachowujące świeżość pączki z dodatkiem ziemniaków

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepsze odmiany sypkie)
    50 ml mleka
    3 duże jajka
    1 żółtko
    80 g masła, roztopionego
    60 g cukru
    50 g świeżych drożdży
    cukier wanilinowy
    1 łyżka wódki lub spirytusu
    2 litry oleju
    konfitura różana
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru, zasypać mąka.Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną.
  • 2. Ziemniaki ugotować następnie przecisnąć przez praskę. Powstałą masę wyrobić mikserem z jajkami i cukrem. Do miski wsypać przesianą mąkę i dalej wyrobić mikserem.Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ręką, na końcu wlewamy rozpuszczone masło(przestudzone). Ciasto może się lekko kleić można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo. Odstawiamy na około 1,5 godziny aby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką zagniatamy i możemy odrywać po kawałeczku formować kule lub rozwałkowywać i wykrawać krążki. Ciasto jest miękkie. Na małym ogniu podgrzewamy olej.Ma to być wolny proces, aby olej nam nie spalił pączków zbyt wcześnie ponieważ w środku mogą być surowe. Na najmniejszym ogniu smażymy paczki z obu stron.Pączki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować