Smaczne i długo zachowujące świeżość pączki z dodatkiem ziemniaków
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepsze odmiany sypkie)
50 ml mleka
3 duże jajka
1 żółtko
80 g masła, roztopionego
60 g cukru
50 g świeżych drożdży
cukier wanilinowy
1 łyżka wódki lub spirytusu
2 litry oleju
konfitura różana
Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru, zasypać mąka.Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną.
2.Ziemniaki ugotować następnie przecisnąć przez praskę. Powstałą masę wyrobić mikserem z jajkami i cukrem. Do miski wsypać przesianą mąkę i dalej wyrobić mikserem.Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ręką, na końcu wlewamy rozpuszczone masło(przestudzone). Ciasto może się lekko kleić można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo. Odstawiamy na około 1,5 godziny aby podwoiło swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką zagniatamy i możemy odrywać po kawałeczku formować kule lub rozwałkowywać i wykrawać krążki. Ciasto jest miękkie. Na małym ogniu podgrzewamy olej.Ma to być wolny proces, aby olej nam nie spalił pączków zbyt wcześnie ponieważ w środku mogą być surowe. Na najmniejszym ogniu smażymy paczki z obu stron.Pączki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze