Pączki z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na te pączusie, dostałam kilka lat temu, od mamy mojej koleżanki. Bardzo polecam. Ziemniaki w pączkach nie są wyczuwalne, a nadają im miękkości. Pączki są miękkie, nawet na drugi dzień.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    1 niepełna szklanka ciepłego mleka
    50 g. drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    500 g. mąki pszennej
    200 g. ugotowanych ziemniaków (1 większy ziemniak)
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka wódki
    30 g. masła
    konfitura lub powidła na nadzienie ( u mnie z dzikiej róży)

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki letniej wody
    13 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    olej, lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z ziemniakami 1. Składniki na zaczyn. Połączyć i wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Do miski z mąką i ziemniakami, wlać zaczyn, dodać utarte żółtka i wódkę.
    Wyrobić mikserem z hakami. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło.
    Wyrabiać żeby masło, dobrze się wchłonęło. Wierzch ciasta posypać mąką,
    miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto szybko rośnie.
    U mnie po 40 minutach, wyrosło ponad miskę.
  • Pączki z ziemniakami 2. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrobić
    i przykryć ściereczką. Zostawić na 15 -20 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Po tym czasie, ciasto delikatnie rozwałkować, lub rozpłaszczyć dłońmi.
    Wycinać szklanka krążki. Na jednym krążku, wyłożyć nadzienie, przykryć
    drugim krążkiem. Lekko docisnąć po bokach, żeby ciasto się skleiło.
    Można teraz dłonią uformować pączek. Można też, ponownie wyciąć szklanką krążek,
    w sklejonym krążku. Paczek będzie mniejszy, ale równiejszy.
    Pączki można też nadziewać szprycą po usmażeniu. To już, jak kto woli.
  • Pączki z ziemniakami 3. Uformowane pączki, zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia.
    Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, na średnim gazie.
    Powinny swobodnie pływać.
  • Pączki z ziemniakami 4. Po usmażeniu, pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.

    Przygotować lukier. Sok z cytryny i wodę, wlać do miseczki.
    Po łyżce, dodawać cukier puder. Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
    U mnie wyszło, 13 pełnych łyżek cukru, ale może wyjść, więcej lub mniej.
    Przestudzone paczki polukrować.

Porady

Pączki można też posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować