Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

4.5 (195 ocen)

Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża.

Składniki:

  • 1 średnia cebula, posiekana
    1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana
    3 -4 ząbki czosnku, posiekane
    2 łyżeczki chili w proszku
    1 łyżka mielonego kminu
    1 łyżeczka cukru
    1 puszka pomidorów
    2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia
    1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu
    1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu
    ok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry
    śmietana kremówka (opcjonalnie)
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    Pieprz cayenne, opcjonalnie
    olej

    do podania
    tarty ser cheddar
    śmietana
    chipsy tortilla
    kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Podgrzać kilka łyżek oleju w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i jalapeno i podsmażać aż zmiękną, 5 do 7 minut.
  • 2. Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić a mięso porozdzielać na drobne kawałki dwoma widelcami. Włożyć mięso do zupy . Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką.

  • 3. Dodać czosnek, chili w proszku, kmin i cukier, smażyć mieszając aż zacznie pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru.

  • 4. Podawać udekorowane tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną, tortillą i kolendrą . Smacznego!

Porady

Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Jalapeno Kukurydza Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować