Ryby trzeba jeść! Są zdrowe i pyszne, zawierają cenne kwasy tłuszczowe, dzięki którym zachowujemy na dłużej młodość i witalność. Dziś w przepisie okoń, ale można użyć dowolnej ryby
Okoń morski z zielonym ryżem i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rybę nacinamy z obu stron i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przyprawy wcieramy tak aby weszły w naciętą skórę ryby. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy okonia ok 3 minut z każdej strony, następnie przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut (rybę przewracamy po ok 5 minutach).
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Bazylię, orzechy, parmezan i czosnek blendujemy stopniowo dolewając olej, tak aby mieszanka nie była aby sucha, ani lejąca. Doprawiamy solą. 3-4 łyżki pesto mieszamy z ugotowanym ryżem.
Musztardę francuską mieszamy z miodem i octem. Kiedy składniki się połączą, ciągle mieszając powoli dolewamy olej (tak jak przy robieniu domowego majonezu)
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę przygotowaną z ulubionych warzyw przed podaniem.
Komentarze