Okoń morski z zielonym ryżem i sałatką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryby trzeba jeść! Są zdrowe i pyszne, zawierają cenne kwasy tłuszczowe, dzięki którym zachowujemy na dłużej młodość i witalność. Dziś w przepisie okoń, ale można użyć dowolnej ryby

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (2 porcje)

    Ryba:

    • Okoń morski patroszony 2szt.
    • Mąka pszenna
    • Olej rzepakowy
    • Czosnek granulowany
    • Sól
    • Pieprz

    Ryż:

    • Ryż 1 szklanka
    • Bazylia ok. 60g
    • Orzechy brazylijskie 4-5szt
    • Czosnek 1-2 ząbki
    • Parmezan
    • Olej rzepakowy
    • Sól

    Dressing do sałatki:

    • Musztarda francuska ok 1 łyżki
    • Miód ok 1/2 łyżeczki
    • Ocet winny biały 1 łyżka
    • Olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Pesto

Okoń morski z zielonym ryżem i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rybę nacinamy z obu stron i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przyprawy wcieramy tak aby weszły w naciętą skórę ryby. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy okonia ok 3 minut z każdej strony, następnie przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut (rybę przewracamy po ok 5 minutach).

    Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

    Bazylię, orzechy, parmezan i czosnek blendujemy stopniowo dolewając olej, tak aby mieszanka nie była aby sucha, ani lejąca. Doprawiamy solą. 3-4 łyżki pesto mieszamy z ugotowanym ryżem.

    Musztardę francuską mieszamy z miodem i octem. Kiedy składniki się połączą, ciągle mieszając powoli dolewamy olej (tak jak przy robieniu domowego majonezu)

    Gotowym dressingiem polewamy sałatkę przygotowaną z ulubionych warzyw przed podaniem.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować