Naleśniki z proszkiem budyniowym

4.87 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 7 osób

Dodawaliście budyń do placków naleśnikowych? Jeśli nie to spróbujcie, ponieważ proszek budyniowy nadaje im ciekawego smaku oraz delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.

  • 20 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki wody gazowanej
    około 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 opakowania budyniu (proszek)
    1 szczypta soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.87 (198 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z proszkiem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
    Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy.
    Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni).
    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
    Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
    Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się.

Porady

(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować