Muszle z pesto i ricottą

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Studiuję historię w Sewilli. Muszle – na ciepło i na zimno– podaję moim znajomym.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 20 dużych makaronowych muszli
    ● 25 dag sera ricotta
    ● 3-4 łyżki zielonego pesto
    ● 5 suszonych pomidorów
    ● ok. 5 dag startego parmezanu
    ● masło do natłuszczenia formy
    ● oliwa z oliwek
    ● sól
    ● pieprz
    ● listki bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Ser

Muszle z pesto i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron obgotowujemy
    ok. 5 minut w osolonej wrzącej wodzie. Ostrożnie wyjmujemy,
    aby nie uszkodzić muszli,
    a następnie dokładnie
    osączamy. Odkładamy na kuchenną
    ściereczkę.
  • 2. Suszone pomidory drobno
    kroimy. Ser ricotta dokładnie
    mieszamy z pesto oraz pomidorami.
    Delikatnie, ponieważ
    pesto i pomidory są dosyć
    słone, doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 3. Farszem napełniamy muszle.
    Naczynie żaroodporne
    smarujemy masłem. Piekarnik
    rozgrzewamy do temperatury
    200 °C.
  • 4. Muszle układamy obok siebie
    farszem do góry w naczyniu
    żaroodpornym. Następnie
    delikatnie skrapiamy oliwą
    i równomiernie posypujemy parmezanem. Wstawiamy do
    piekarnika i pieczemy ok. 15
    minut. Dekorujemy pesto oraz
    listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować