Mule po prowansalsku to klasyka kuchni francuskiej. Delikatne, ale charakterystyczne mięso muli razem z lekko kwaśnym i wytrawnym sosem pomidorowym oraz pietruszką tworzą wspaniałe połączenie.
Mule po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mule dokładnie szorujemy w zimnej wodzie, usuwając narośla i piasek. Otwarte mule wyrzucamy, bo nie są świeże i ich zjedzenie może powodować zatrucie.
2.Gotujemy w wodzie pod przykryciem przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Te, które się nie otworzą, wyrzucamy. Odcedzamy.
3.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dolewamy wino i gotujemy chwilę, aż alkohol odparuje.
4.Dodajemy pomidory, sól i pieprz i dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
5.Na sam koniec dodajemy mule i gotujemy przez 3 minuty, aż się podgrzeją. Posypujemy świeżą pietruszką.
Komentarze