Muffiny ziemniaczane

4.45 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne do czerwonego barszczu, wygodne do podania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 muffinek:
    530 gram ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego
    1 starta lub posiekana cebula
    2 jajka
    1 pełna łyżka posiekanego koperku
    100 gram papryki marynowanej pokrojonej w kosteczkę
    66 gram sera żółtego startego na grubych oczkach
    2 pełne łyżki kaszy manny
    3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
    Przyprawy:
    Sól lub jarzynka, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (162 ocen)

Muffiny ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny ziemniaczane 1. Ziemniaki i jajka zmiksować podręcznym blenderem, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i przyprawić. Formę od muffinek wysłać papilotkami, ja użyłam silikonowych, wypełnić je masą ziemniaczaną i wyrównać łyżeczką maczaną w oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok. 35 -40 minut. Podać z czerwonym barszczykiem.
    Uwagi:
    oczywiście dodatki można zmieniać, liczy się pomysł, można dodać np trochę wędliny itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować