Mini pączki z nadzieniem różanym

4.48 (171 ocen)

  • 30 min

Wspaniała uczta dla smakoszy pączków. Idealny dodatek do kawy i herbaty. Z tej porcji ciasta wychodzi 70 mini pączków.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    ½ szklanki cukru
    10 dag drożdży
    ½ kostki masła
    2 kieliszki spirytusu
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki mleka
    sól do smaku
    Cukier puder do posypania
    ½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
    5 żółtek
    60 dag marmolady twardej różanej
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini pączki z nadzieniem różanym 1. Wszystkie składniki(mąkę, cukier, żółtka, drożdże, masło roztopione – przestudzone, jogurt, mleko, sól, spirytus) włożyć do miski i pozostawić na ½ godziny. Następnie podrośnięte ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy zwiększy objętość dwukrotnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać małą szklanką kółka. Na środku umieścić marmoladę, dobrze zlepić.
    Tłuszcze podgrzać do temp. pieczenia, wkładać pączki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przestudzone obtoczyć w cukrze pudrze.
    Pączki są puszyste i lekkie a jogurt dodany do ciasta, powoduje długo świeżość.
    Z tej porcji wychodzi 70 mini pączków.

Porady

Pączki można polać lukrem, polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować