Wspaniała uczta dla smakoszy pączków. Idealny dodatek do kawy i herbaty. Z tej porcji ciasta wychodzi 70 mini pączków.
30 min
Składniki:
1 kg mąki
½ szklanki cukru
10 dag drożdży
½ kostki masła
2 kieliszki spirytusu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
sól do smaku
Cukier puder do posypania
½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
5 żółtek
60 dag marmolady twardej różanej
Mini pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki(mąkę, cukier, żółtka, drożdże, masło roztopione – przestudzone, jogurt, mleko, sól, spirytus) włożyć do miski i pozostawić na ½ godziny. Następnie podrośnięte ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy zwiększy objętość dwukrotnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać małą szklanką kółka. Na środku umieścić marmoladę, dobrze zlepić.
Tłuszcze podgrzać do temp. pieczenia, wkładać pączki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przestudzone obtoczyć w cukrze pudrze.
Pączki są puszyste i lekkie a jogurt dodany do ciasta, powoduje długo świeżość.
Z tej porcji wychodzi 70 mini pączków.
Komentarze